(+46) 070-781 86 30
(Tom)
 
Valuta:

Katalog

Omröstning

Windows OS

Blogg / Nyheter

Blogg / Nyheter RSS 2.0

"Mac smittas enklare av skadlig kod än Windows"

IDG.SE

Den nya trojanen Mac Defender som gjort sig känd på senare tid har enligt nyhetssajten Zdnet ökat kraftigt bland Macanvändare. Enligt en Appleanställd som talat anonymt med Zdnet har antalet rapporterade fall av trojanen ökat med fyra till fem gånger.

Eftersom Macanvändare hittills varit lyckligt lottade när det gäller skadlig kod och trojaner är det väldigt få som har ett säkerhetsprogram installerat. Ett problem med Mac Defender är att det går att skapa kod som gör att trojanen laddas ned automatiskt i flera webbläsare för Mac.

Väl installerad börjar trojanen visa så kallade popup-fönster med porrsidor på den smittade datorn. Användaren får sedan ett meddelande om att datorn är smittad med ett virus och erbjuds att köpa ett program som tar bort det påstådda viruset.

Enligt Ty Miller på säkerhetsföretaget Pure Hacking lever många Macanvändare i en falsk illusion om att de inte kan drabbas av trojaner eller skadlig kod.

– I dag är det långt mycket enklare att smitta en Mac än en Windowsdator, inte minst på grund av att många Macanvändare inte förväntar sig att deras dator kan smittas, säger Ty Miller till den australiensiska tidningen, Sydney Morning Herald.

Även om 99 procent av den skadliga koden som cirkulerar på internet riktar sig mot Windows så har hotet mot Mac ökat den senaste tiden.

– Eftersom Apples produkter har ökat i popularitet den senaste tiden kommer även trojaner och skadlig att öka på Apples plattformar, säger Ty Miller.

Av Michael Jenselius


© PCLab Sweden HB .
För kundservice - kontakta (+46) 070-781 86 30 | info@pclab.se